Ich bin ein Outsider…

Ich bin ein Outsider...

Joost Leppens

Gisteren heb ik iets gelezen over “Outsider Art”. Wel…als ik in een hokje moet steken , zal het dat hokje wel zijn…  Hieronder enkele stukken tekst over deze term  : 

In de kunstwereld was er lange tijd een aparte stroming voor kunst die tot stand kwam buiten de gangbare kunstwereld, onder de naam Outsider Art. Deze kunst is gemaakt door mensen zonder kunstopleiding.

Wat is Outsider Art?

De term Outsider Art werd in 1972 gelanceerd door de Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal het is een term die wordt gebruikt voor kunst die niet gemaakt wordt met oog op de huidige kunstwereld. Outsider kunstenaars houden geen rekening met de regels en trends. Vaak omdat ze zich niet in de kunstwereld begeven. De kunstenaars creeëren vanuit pure maakdrift. Dit maakt Outsider Art authentiek, tegendraads en onconventioneel. Overigens is er geen sprake van een bepaalde stijl. 

Van een rage of een hype kan je nog moeilijk spreken, maar vast staat dat Outsider art, als kunstvorm, een groeiende belangstelling geniet van de kunstmarkt.  Intussen kennen we hier heel wat kunstenaars die niet zijn geschoold tot de kunstpraktijk, maar toch succesvol meedraaien in de kunstwereld…